Hamnvik Sleddogs

Nyheter

view:  full / summary

Sommer til September

Posted by Espen Hamnvik on August 27, 2013 at 1:20 AM Comments comments (0)

      Vi nærmer oss slutten av september og har faktisk måtte la hundene stå flere dager pga varmen, kan ikke huske at noe slikt har skjedd før. Hundene er ellers i stigende form og vi kjører jevnlige distanser på ca 15 km. Vi har heldigvis muligheten å krysse elva, slik at hundene blir nedkjølt og hydrert, selv på de litt varme dagene\kveldene. I tillegg er dette god ledertrening for alle hunder.

      Ellers har vi for første gang to valpekull på kennelen. Valpene etter Skogens Ella og Rossi(Wingren) er blitt store, fine og glade. Det andre kullet er fra vår FL-1000 hund Penni og Nurmi(T.Thorneus). Her fikk vi "uheldigvis" fem tisper og bare en hannhund. Disse er nå ca 4 uker gamle, alle lik Nurmi i fargene. Er selv hjemme i pappaperm ut oktober så jeg og Anna-Eiril(6mnd) får mye tid til å sosialisere disse valpene.

      Har også brukt sommeren på å "ferdigstille" hundegården. Den er blitt meget fin og ikke minst praktisk med en drive-in, drive-out løsning.

 

(Har muligheten å kjøre ut i 3 ulike retninger fra hundegården, sledebu skal bygges til venstre)

(Kan stenge alle porter og slippe samtlige hunder løse, før og etter trening)

(Utkjøring innover Tverrelvdalen)


(Hundehusene flyttet på utsiden)

(Terassebordene mellom hundegårdene gir skygge for solen)

August

Posted by Espen Hamnvik on August 12, 2013 at 6:25 AM Comments comments (0)

      Høsttreningen har startet og hundene var virkelig klare for å strekke på bena igjen. Hundegården nærmer seg 100% ferdigstilt med hundehusene nå flyttet på utsiden for å begrense gnagingen samt og slippe å løfte husene opp på vinteren. Har fylt på med pukk/singel slik at dreneringen er så bra som den aldri har vært før.

      Har også lagt ut min treningslogg-mal som jeg har brukt de siste årene for å holde oversikt over treningen. Synes den fungerer bra, selv om det bare er enkel Excel-fil.

Den ligger under hundeløyper

Alaskan Husky Encephalopathy

Posted by Espen Hamnvik on June 16, 2013 at 1:20 AM Comments comments (0)

      Alaskan Husky Encephalopathy (AHE) er en genetisk sykdom som det har blitt skrevet en del om den siste tiden. Har tatt en stikkprøve test av 3 av våre hunder og alle var helt fri for denne sykdommen, regner dermed med at våre linjer ikke er bærere av denne sykdommen. Testen kan bestilles her og var meget enkel og resultatene tok ikke lang tid.

      Hundene vi testet var Vuoma, Penni, Piper og Skogens Ella og samtlige ble frikjent.

Oppdatering

Posted by Espen Hamnvik on May 3, 2012 at 1:35 PM Comments comments (0)

      På tide med en kjapp oppdatering på året som har gått.


      Rett etter Finnmarksløpet i fjor tok Tom Frode Johansen over 8 av de voksne for å beholde de over neste sesong, mens vi bygget hus. Flere av disse var med på Pasvik Trail på slutten av sesongen og gjorde jobben sin bra. Vi rettet dermed fokuset på husbyggingsprosessen som lå framfor oss.

      Vi beholdt bare 2 voksne hjemme, pluss Gouda og hennes 9 valper. Etter at valpene var gamle nok solgte vi Gouda, Amanda Calder fikk en tispevalp (Jotka) og Vargas og Piper fikk i oppdrag å oppdra valpene videre.

     

      Sommeren gikk, grunnmuren ble støpt og tømmerhuset reist. Vi bygde selv garasjen, mens snekkerene stablet huset. Når huset var vann- og vindtett overtok vi mesteparten av jobben som gjenstod innvendig. Tidenes sommer og høst gjorde jobben enklere for oss. Valpene vokste og vi fikk flyttet de til tomten i november. Fravær av snø gjorde det enkelt for oss, men til stor ergelse i hundekjører miljøet landet rundt. Vi flyttet inn lillejulaften etter intens jobbing de siste ukene før jul.

      På nyåret begynte jeg å smått kjøre inn valpene som nå, pga tidsmangel, ikke var så sosialisert som ønskelig. De var meget ustyrlig:) Men de ble innkjørt med ATV og når snøen kom i begynnelsen av Februar kjørte jeg med slede. Var flere uker i Tamokdalen og kjørte turister mens Femund og Finnmark pågikk. Daniel Larsen kjørte a-spannet på Alta 2-dagers og vant med godt overskudd i spannet. Av våres var Vuoma, Vagner og Gaska med på seiern. De misset på formtoppen og Daniel  måtte dersverre bryte noen mil før Tynset på Femund etter å ha satset friskt i starten.

     

      Hundene kom hjem fra Femund og Tom Frode kjørte de senere rolig gjennom Tobaksløpet i Kiruna(ca 30 mil). Opp til Alta og 5 av våre ble valgt ut til 100 mila. Vagner, Vuoma, Gaska, Penni og Vrum-Vrum. Vrum-Vrum hadde gått turistkjøring hele vinteren og var et usikkert kort. Tom Frode kjørte bra, men måtte sette ut Vrum-Vrum og Vagner i Vaggatem etter ca 70 mil. Vrum-Vrum gikk ut pga av skulder, men begge hadde lungebetennelse. Vagner var meget svak og ble satt på drypp. Tom Frode måtte kjempe seg videre de siste 30 milene med bare 6 hunder. Vuoma og Kili(Tom Frode) utgjorde lederparet mesteparten av løpet og de siste etappene. Vuoma, Gaska og Penni som fullførte hadde gjort en solid jobb hele løpet for Tom Frode og han var meget fornøyd og kom inn til en 11 plass i et løp som var utrolig tøft med dårlig vær og tunge spor. Vagner og Vrum-Vrumble bedre i løpet av noen dager. Hadde selv planer om å kjøre et spann på Pasvik, men det ble med planen.

     

      Fikk tilbake hundene i midten av April og nå har vi totalt 18 stk. Har hatt utrolig lyst til å sette kull på Penni de siste 2 årene, men etter å kjørt unghundene etter Vuoma og Gouda så vil vi ende med for mange hunder. Må faktisk redusere til 15-16 hunder denne sesongen og sliter med å velge hvilke som skal ut. Stort sett alle unghundene ser bra ut, noe smågal og usosialisert, men de går som kuler. 10 av 18 hunder er tisper så noen her må ut. Legger noen for salg, men ikke alle skal selges. 

Se under Til Salgs


Hundelaus

Posted by Espen Hamnvik on March 30, 2011 at 12:09 PM Comments comments (0)

      Det har vært rare tillstander i hundegården, mange år siden man har hatt så få hunder i gården. Piper, Panda, Maissa, Leina og Gebna dro til Johnny Gundberg før finnmarksløpet og de andre 8 er hos Tom Frode Johansen, hvor 6 av disse skal gå Pasvik Trail.  Vagner, Vuoma, Gaska, Vrum-Vrum, Penni og Prue skal forhåpentligvis hjelpe Tom Frode til en solid plassering. Glede meg stort til å se hva han får til.

      Her hjemme styrer Gouda med valpene sine. De er nå allerede 2 og en halv uke gamle og har åpnet øynene sine, flere blåøyde småttiser.


Finnmarksl�pet 2011

Posted by Espen Hamnvik on March 18, 2011 at 4:21 PM Comments comments (0)


Referat fra løpet ligger under Løpsresultater


      Da har vi gjennomført vårt lengste hundeløp hittill. Finnmarksløpet 500km. Selv om jeg ikke har fått trent hundene optimalt siden desember, hadde jeg som målsetning å komme innenfor topp 15. Det har vist seg vanskelig å finne tid til trening pga jobb, familie, husprosjekt o.l. Det har desverre blitt for lite langturer og den lengste turen vi har kjørt var Troms Quest i januar.

      Jeg var da spent for å se om hundene var klare for 50 mil. De holder jevn fart hele tiden og jeg vet de er gode nok for en god plassering. Holdt igjen hundene helt til Levajok og fikk jevnt og fint driv derifra. Alle hundene var med hele veien, ikke noe tegn til svakhet på noen. Etter et jevnt driv på siste etappen, hvor vi hadde klatret oss opp til 10 plass før Iesjavri, fikk jeg problemer med å finne en leder som kunne gå sammens med Vagner. Han var ikke vant med å gå i singel led og dermed raste vi på resultatlista. Fikk tilslutt hjelp av Amanda Calder for å komme ned fra fjellet. Hun som var tålmodig nok til å hjelpe oss hele veien forbi Jotka og til mål og dermed kunne vi motta skifferplata som nr 39 av 73 deltakere

      Nå skal flere av hundene gå Pasvik Trail med Tom Frode Johansen og Amanda, slik at de vil få en bedre avslutning på sesongen. Hvordan det blir til neste år kommer ann på husbygging situasjonen vår. Slik det ser ut nå ligger det an til at neste sesong blir et slags hvile år.


      Ellers fikk Gouda på startdagen den 12 mars hele ni stykk valper. Seks tisper og 3 hanner. Far er Vuoma. En parring som er meget spennede. En tispe skal Amanda få, og vi får se om vi beholder alle de resterende tispene. Har per i dag litt for mange tisper allerede.

Troms Quest 2011

Posted by Espen Hamnvik on January 25, 2011 at 3:48 PM Comments comments (0)

      I helgen gikk årets andre løp av stabelen, vårt lokale løp Troms Quest i Målselv. Stilte med samme hunder som under Alta 2 dagers og hadde ambisjoner om å havne på topp 10. Været var mildere enn hva vi ønsket og løypene ryktes å være tunge. Vi startet tidlig ut som nr 5 og Vagner klarte igjen det kunststykke å vri seg ut av halsbandet da startsignalet gikk. Litt krøll ble det, men vi kom oss etter en liten stund avgårde.

      Sporet var tungt og løst og hundene slet med å finne rytmen. Vi stumpet avgårde langs Lille Rostavatn og seig sakte inn på spann framfor. Stigningen opp mot Devdesvatn gikk seigt når det ikke fantes noe særlig med såle i løypa. En liten stund før vi kom opp til Devdes kom en smilende Tom Frode Johansen i full fart bak meg. Vi kjørte sammen noen kilometer før han kjørte forbi og dro i fra oss. Vi fortsatte videre rundt Devdes og ble forbikjørt av både Magne Storstein og Katy Meier. Resten av turen så vi ikke andre spann hverken foran eller bak, foruten en del 6-mils kjørere som vi passerte den siste mila før sjekkpunktet. Kom inn til 6 plass halveis, men selv om jeg var fornøyd med plasseringa var jeg ikke fornøyd med hvordan hundene hadde jobbet og løpt den første etappen. Flere hunder sprang med slakk line og det var ingen trøkk i spannet.  En av mine sterkeste hunder Vrum-Vrum dro nesten ingenting hele turen. Alle hundene spiste godt under pausen og la seg for å hvile.

      Etter 5 timer og 16 minutters hvile, par timer på øyet for meg selv, dro vi ut igjen klokken 22.16. Sporet hadde satt seg litt og nå var det mere fres i hundene, jevnere trøkk og finere bevegelser. Et helt annet spann enn første runde. Mats Petterson startet 5 minutter bak meg, neste spann var 15 minutter bak og så ca en halv time neste. Ønsket å beholde 6 plassen og jobbet på for å holde spann bak meg i sporet. Vi startet klatringen igjen mot Devdes og hele veien rundt holdt jeg en grei avstand til neste spann. På vei ned Sørdalen møtte vi de i 8-spannsklassen som var på vei opp. Fikk litt problemer med passering av disse og Mats var plutselig i ryggen på meg. Vi tapte bare 5-6 minutter på disse møtene. Ute på Lille Rostavatn virket det som om at vi var alene på vannet og jeg fikk en liten luke til Mats. Inn i skogen ser jeg plutselig at en hodelykt nærmer seg, jeg ber hundene om å øke tempet og de viser at de fortsatt har mye krefter igjen. Vi kommer til mål som nr 6 og noen minutter bak kommer Mats og Espen Prestbakmo, som har jaktet på oss hele turen og har i mørket sneket innpå oss uten at vi merket dette. Alle hundene var mer eller mindre friske i mål, bare litt småsår på potene men ellers fine. Er meget fornøyd meg 6 plassen og nå ser vi fram mot neste løp.

L�psstart

Posted by Espen Hamnvik on January 11, 2011 at 12:11 PM Comments comments (0)

      Forrige helg var det løpssesongstart i Gargia og Alta 2-dagers. I år var det 2x80 km i stedet for 2x45 km og med innlagt 5 timers hvile. Tok fri fra jobb og kom opp til Gargia tidlig på fredagen tilsammen med Tommy Larsen som kjørte 8-spannsklassen. Selv kjørte jeg for første gang løp med 12 hunder. Stilte i denne klassen selv om jeg ikke har 12 komplette konkurransedyktige hunder, men ønsket å få løpstrening på flere enn bare 8. Var igjen heldig med startnummer og startet først ut fra Gargia.

      Vuoma og Vagner var i led og trøkket til oppe på fjellet i meget frisk motvind. De har begge gått den gamle traseen tidligere så de viste tydelig hvor vi skulle. Jeg lot hundene gå i et raskt tempo og på fjellet var det var blitt en god luke til de som startet rett bak meg. Etter en stund ble jeg tatt igjen av Stina og Kalstrøm som kom i godt driv. Jeg ønsket ikke å holde deres tempo og holdt igjen hundene med skutermatta. Etter ca 1,5 time krysset vi veien ved Soulovoubmi og fortsatte videre mot snuplassen. Hundene gikk godt og var meget pigge og vi nærmet oss halvkjørt etappe og 4 mil.

      Så var det dags for at ting ikke helt skulle gå min vei. Rett før snuplassen møtte jeg Kalstrøm og Stina igjen og ved møting dro hundene av løypa og rett ut til høyre. Etter at de to hadde passert styrte jeg de tilbake på sporet og fortsatte videre. Dette skulle senere vise seg by på store problemer for oss. Plutselig ble det også bekkmørkt, da min nye Magicshine hodelykt sluknet. Jeg prøvde forgjeves å få den på igjen uten å lykkes. Det viste seg i ettertid at det rett og slett bare var batteriet som var tomt og lykta slukker seg da helt uten forvarsel. Mens jeg rotet i mørket med å finne ekstra batteri, kjørte et til spann forbi meg. Fant ikke reservebatteriet, men fikk dratt opp Lupinelykta. Den har derimot en dårlig kontakt som gjør at den bryter lyset ved bevegelse. Hadde en relativt god luke til spannene som kom bak og stoppet og snacket hundene mens jeg rotet med hodelyktene. Da jeg fortsatt ikke fant reservebatteriet til Magicshine lykta fortsatte jeg rundt snuplassen med en hånd på styret og en på av\på knappen på Lupinelykta. Kom oss rundt og var tilbake på sporet igjen.

      Siden jeg trener mest aleine og sjelden møter andre hundespann er ikke hundene vant med dette. Selv om forbikjøringer går greit er møter med andre hundespann på en trang løype en større utfordring. Vuoma og Vagner stoppet opp og snudde seg for hver gang vi møtte ett spann. Det førte til kluss i linesettet og mange farlige situasjoner. Hadde dårlig ankerfeste og hundene rykket ofte ankeret opp, noe som førte til mere kluss. Når vi hadde møtt alle i 12-Spannsklassen, ble det mere skremmende å møte enkelte i 8-spannsklassen.  Etter mange småkrasj og nervepirrende møter randt begeret mitt over da en ungjente med tunellsyn kjørte i full fart rett på Gaska slik at han ble kastet bakover. Jeg ropte ut før sammenstøtet for å få henne til å bremse ned farten uten resultat. Hun snudde seg ikke heller og fortsatte videre som om ingenting hadde hendt. Litt selvforskyldt problem siden mine hunder krøller seg sammen, men her er det snakk om å vise hensyn. Ble så forbannet at når jeg kom tilbake til Gargia gjorde jeg sjekkpunktrutinene og bestemte meg for å bryte løpet. Var rett så forbannet pga av alle påkjøringene og ønsket ikke risikere større skader. Så når siste spannet var kjørt ut tok jeg hundene til bilen.

      I ettertid har jeg angret en del på denne avgjørelsen siden alle er som regel roligere på runde nummer to, men gjort er gjort og vi ser nå fram mot Troms Quest neste helg.

En m�ned p� meiene

Posted by Espen Hamnvik on November 20, 2010 at 11:59 AM Comments comments (0)

      I dag er det en måned siden den første sledeturen ble gjennomført. Siden den gang har vi holdt oss på sleden og ATV'en har blitt langtidsparkert. Det har ikke kommet de store snømengdene siden første snøfall, men det har holdt seg kaldt og stabilt slik at snøen har fått bli liggende. Det har derimot vært en del vind som har ført til at snøen er blåst mye bort på enkelte plasser. Det fører til at det er litt krevende iblant og man blir stadig minnet på å holde fokus. For noen uker siden var jeg ukonsentrert, tippet over en stor stein og ble dratt etter et heit 10-Spann. Jeg klarte å holde igjen sleden med bare to fingre og tenkte flere ganger at jeg kom til å miste spannet. Utrolig nok stoppet hundene etter 20 meter og alt gikk bra selv om jeg ikke skjønner hvordan jeg klarte å holde fast. Etter denne episoden har jeg lagt om løypa en del, så nå går det smertefritt.


      Har hatt problemer med å holde vekten på hundene. Det har ført til at jeg har økt mengden for til maks uten at det hjulpet noe særlig. Det eneste som har skjedd er at hundene driter veldig mye og noen har fått lett diare den siste tiden. Nå har jeg omsider går bort fra den billige vommen fra salgslaget og satser heller på hundemat fra Vom og Hundemat. Har i lengre tid vært meget misfornøyd med salgslaget sine blandinger. Kvaliteten varierer mye og jeg må fore store mengder for å holde vekta. Håper overgangen til Vom og Hundemat gjør at jeg ikke trenger å fore like store mengder som nå. Det er også blitt litt enklere å få tak i dette siden Thomas Lambela har begynt å forhandle Vom og Hundemat i Skibotn.


      Vi åpner denne uken ny G-Sport så treningen framover blir noe redusert. Men det fører til at jeg kanskje får hundene opp i optimal vekt igjen. Har kjørt over 50 mil på slede, usporet og i varierende forhold. Holder fortsatt igjen på distansen og kjører ikke så mye mer enn 3 mils turer. Hundene har for første gang denne sesongen vist tegn på å være slitne mot slutten av turene. Det henger trolig sammens med at de har blitt for tynne og har fått for dårlig kvalitet på hundeforet. Dette skal vi skjerpe oss på.


      Noen bilder fra ulike turer i November

(Godt å få testet hundene i ruskevær)

(Vinden gjør snøen hard og rask)

(Treningsløypa til Tommy Larsen i Lyngen, flott natur)

(Her gjelder det å treffe riktig løype ned mellom steinene)

Oktober

Posted by Espen Hamnvik on November 1, 2010 at 2:05 AM Comments comments (0)

      Oktober er nå over og for en måned det har vært. Den startet med en liten lokal treningssamling på Furuflaten hvor vi fikk testet trollvognene for første gang med hund. Positiv opplevelse og kjempe gøy, men vogna er litt for lav og slår ofte ned i bakken. Ellers var bremsekraften bedre enn hva jeg trudde og meget lett å styre. Kjørte 8 hunder, men kunne lett kjørt flere.

      Resten av måneden har jeg fulgt planen og trent godt og jevnt. Siden den 20. har jeg stått på slede og håper nå at vi slipper å sette oss på ATV'en igjen. Det har vært mye tungt føre og har holdt igjen på distansen, kjører ikke mer enn maks 3 mil. Ser at flere trener lengre distanser nå, men for oss er det ikke noe vits. Vi har pigge, glade hunder med gode poter:). Etter hver sledetur har sporet enten snødd ned igjen eller blåst bort, så det har vært brøyting. Er imponert over hvor flink hundene er til å finne gammel løype, selv om den ikke synes. På fjellet er det mye lemmen og i det siste får jeg litt følelsen av at hundene jakter lemmen på fjellet istedet for å trene:).De går i allefall ned på høykant:)

      November har startet med mildvær og storm. Det var på denne tiden ifjor at forholdene ble elendige, så vi håper at det ikke gjentar seg. Hvis forholdene holder seg blir vi å øke litt på distansene. Vi ligger nå rett under 100 mil med trening totalt og føler at vi er i rute. Har en målsetning om å nærme meg 200 mil før året er over, men forholdene og hundene vil avgjøre dette.


(Fine vinterforhold på fjellet)

(Mot sverige)

(Godt å kjøre 12-spann igjen)


Rss_feed

Categories

Recent Videos

1468 views - 1 comment